Rodina

Jahňacie lýtko na červenom víne s fazuľou

Viem že receptov, zdravých receptov a receptov s jahňacinou je veľa. No tento jeden – mám ho od mojej sestry – som nikde na slovenkých kuchárkach nenašla. A pritom jahňacie lýtko na červenom víne je to najchutnejšie čo som kedy jedla.

Preto keď chystám výnimočnú hostinu pre našu rozvetvenú rodinu, obetujem trochu viac času a pripravím práve toto moje obľúbené jahňacie. Varím ho 2 dni, no pri hrncoch nestojím celý čas. Pred podávaním môžem jedlo prihriať, takže keď sa hostia oneskoria, nič sa nedeje. Jedlo prihrejem a je ešte chutnejšie.

Množstvá uvedené v tomto recepte stačí pre 8 ľudí (a ešte ostane na druhý deň).

Ingrediencie

Zelenina

  • 3 stredné mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 2 cibule
  • 1 hlávka cesnaku
Zeleninové ngerdiencie na jahňacie lýtko

Zeleninové ingerdiencie na jahňacie lýtko

Mäso

4 jahňacie lýtka alebo jahňacie kolienka

jahňacie lýtka a kolienka 4 kusy pre 5 osôb

Jahňacie lýtka a kolienka

Ďalšie ingrediencie

  • 2-3 lyžice masti, toľko, aby sa vám na začiatku dobre opražilo mäso a zelenina
  • 4 dcl chutné červené víno, napríklad Bordeaux
  • 1 l vývaru
  • bylinky: tymián
  • 1 PL paradajkový pretlak
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • 1 ČL estragónu

Príloha fazuľa dusená na zelenine

  • 3 konzervy bielej fazule
  • 3 stredné mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 2 cibule
  • 1 hlávka cesnaku
  • 0,5l vývaru (bujón)

Gremolata na dochutenie

  • hrnček nasekanej petržlenovej vňate
  • 6 nasekaných strúčkov cesnaku
  • 1ČL citrónovej kôry
Ingrediencie na gremolatu

Gremolata: petržlenová vňať, nasekaný cesnak, citrónová kôra

Pri podávaní

  • fľaša dobrého vína
  • chutný čerstvý chlieb

 

Postup pri príprave jahňacieho mäsa a omáčky

Večer

1. Nasoľte a nakoreňte mäso. Vo veľkom hrnci rozpáľte masť a vložte mäso. Nechajte ho opiecť zo všetkých strán, aby sa povrch dobre uzavrel a aby pri dusení zbytočne nevytekala šťava.

Jahňacie lýtka a kolienka sa opekajú na masti

Mäso opekajte na masti

2. Keď je jahňacie mäso opečené, vyberte ho a uložte vedľa na tanier.

Opečené jahňacie mäso odložené na tanieri

Opečené jahňacie mäso odložené na tanieri

3. Do rozpálenej masti vložte na drobno nakrájanú zeleninu: najprv cibuľu, potom pridajte mrkvu a zeler. Zeleninu pomaly na masti opekajte.

Cibuľu, mrkvu a zeler pomaly pražte do mäkka

Cibuľu, mrkvu a zeler pomaly pražte do mäkka

4. Celé strúčiky cesnaku pridajte tesne pred tým, ako bude zelenina opečená do mäkka.

Po pár minútach pridajte strúčiky cesnaku a pražte ešte chvíľu

Neskôr pridajte strúčiky cesnaku a pražte ešte chvíľu

5. Opečenú zeleninu zalejte vývarom, červeným vínom, pridajte paradajkový pretlak a tymián. Alkohol nechajte odpariť, asi tak 5 minút bude stačiť.

Zelenina zaliata vínom a vývarom

Zeleninu zalejte vývarom a vínom. Alkohol nechajte odpariť.

6. Pridajte jahňacie lýtka, zakryte a nechajte dusiť 1,5 – 2 hodiny.

Mäso nechajte dusiť 1,5 hodiny

Mäso nechajte dusiť 1,5 hodiny

7. Po 1,5 hodine hrniec odokryte a nechajte na veľmi miernom ohni variť ešte 1 hodinu.

Mäso sa oddeľuje od kosti

Mäso je hotové, keď sa ľahko oddeľuje od kosti

8. Hrniec nechajte vychladúť a odložte do chladničky do druhého dňa. Mäso môžete vybrať a do chladničky odložiť zvlášť. Na druhý deň sa vám bude jednoduhšie oddeľovať stuhnutá masť.

Druhý deň dopoludnia – príprava omáčky

9. Hrniec vytiahnite z chladničky. Stuhnutú masť z hrnca odoberte a odložte. Použijete ju pri príprave prílohy.

Na povrchu sa vavarila hrubá vrstva masti

Na povrchu sa vavarila hrubá vrstva masti

10. Jahňacie lýtka očistite od kosti a odložte na tanier. Zvyšok preložte do menšieho hrnca a pomaly zohrejte.

Jahňacie lýtka oddelené od kosti

Mäso vytiahnite z hrnca a oddeľte od kosti

11. Zohriatu zmes prepasírujte cez sitko. Odstránite tak zvyšky kostí, chrupaviek a nerozvarených častí zeleniny.

Pasírovanie omáčky cez sitko

Zohriatu omáčku prepasírujte cez sitko

12. Pridajte maslo a estragón a omáčku nechajte odparením zhustnúť. Nakoniec vložte jahňacie mäso.

Jahňacie lýtka v hotovej omáčke

Mäso vložte naspäť do hrnca

13. Mäso je pripravené na podávanie.

Postup na fazuľovú prílohu

1. Na zobranej masti z mäsovej omáčky vypražte zeleninu (cibuľu, mrkvu, zeler). Keď je zelenina takmer hotová, pridajte nasekaný cesnak.

Zeleninu vypražte do mäkka

2. Pražte ešte pár minút. Zalejte vývarom a 15min poduste. Pridajte 1 PL gremolaty.

Fazuľová príloha s gremolatou

Zeleninu s fazuľou zalejte vývarom

Podávanie jahňaciny na víne s fazuľou

Jahňacie lýtka na víne podávame s fazuľou a chutným čerstvým chlebom. Dochutíme gremolatou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Dusené jahňacie lýtka na víne s fazuľou

Jahňacie lýtka podávame s fazuľou.

Jedlo môžete pripraviť aj deň vopred. Potom sa nemusíte ponáhľať s dokončením, jahňacinu aj fazuľu len prihrejete.

Dobrú chuť!

 

Tags:

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *