Jahňacie lýtko na červenom víne s fazuľou

Viem že receptov, zdravých receptov a receptov s jahňacinou je veľa. No tento jeden – mám ho od mojej sestry – som nikde na slovenkých kuchárkach nenašla. A pritom jahňacie lýtko na červenom víne je to najchutnejšie čo som kedy jedla.
Preto keď chystám výnimočnú hostinu pre našu rozvetvenú rodinu, obetujem trochu viac času a pripravím práve toto moje obľúbené jahňacie. Varím ho 2 dni, no pri hrncoch nestojím celý čas. Pred podávaním môžem jedlo prihriať, takže keď sa hostia oneskoria, nič sa nedeje. Jedlo prihrejem a je ešte chutnejšie.
Množstvá uvedené v tomto recepte stačí pre 8 ľudí (a ešte ostane na druhý deň).
Ingrediencie
Zelenina
- 3 stredné mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 2 cibule
- 1 hlávka cesnaku
Mäso
4 jahňacie lýtka alebo jahňacie kolienka
Ďalšie ingrediencie
- 2-3 lyžice masti, toľko, aby sa vám na začiatku dobre opražilo mäso a zelenina
- 4 dcl chutné červené víno, napríklad Bordeaux
- 1 l vývaru
- bylinky: tymián
- 1 PL paradajkový pretlak
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- 1 ČL estragónu
Príloha fazuľa dusená na zelenine
- 3 konzervy bielej fazule
- 3 stredné mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 2 cibule
- 1 hlávka cesnaku
- 0,5l vývaru (bujón)
Gremolata na dochutenie
- hrnček nasekanej petržlenovej vňate
- 6 nasekaných strúčkov cesnaku
- 1ČL citrónovej kôry
Pri podávaní
- fľaša dobrého vína
- chutný čerstvý chlieb
Postup pri príprave jahňacieho mäsa a omáčky
Večer
1. Nasoľte a nakoreňte mäso. Vo veľkom hrnci rozpáľte masť a vložte mäso. Nechajte ho opiecť zo všetkých strán, aby sa povrch dobre uzavrel a aby pri dusení zbytočne nevytekala šťava.
2. Keď je jahňacie mäso opečené, vyberte ho a uložte vedľa na tanier.
3. Do rozpálenej masti vložte na drobno nakrájanú zeleninu: najprv cibuľu, potom pridajte mrkvu a zeler. Zeleninu pomaly na masti opekajte.
4. Celé strúčiky cesnaku pridajte tesne pred tým, ako bude zelenina opečená do mäkka.
5. Opečenú zeleninu zalejte vývarom, červeným vínom, pridajte paradajkový pretlak a tymián. Alkohol nechajte odpariť, asi tak 5 minút bude stačiť.
6. Pridajte jahňacie lýtka, zakryte a nechajte dusiť 1,5 – 2 hodiny.
7. Po 1,5 hodine hrniec odokryte a nechajte na veľmi miernom ohni variť ešte 1 hodinu.
8. Hrniec nechajte vychladúť a odložte do chladničky do druhého dňa. Mäso môžete vybrať a do chladničky odložiť zvlášť. Na druhý deň sa vám bude jednoduhšie oddeľovať stuhnutá masť.
Druhý deň dopoludnia – príprava omáčky
9. Hrniec vytiahnite z chladničky. Stuhnutú masť z hrnca odoberte a odložte. Použijete ju pri príprave prílohy.
10. Jahňacie lýtka očistite od kosti a odložte na tanier. Zvyšok preložte do menšieho hrnca a pomaly zohrejte.
11. Zohriatu zmes prepasírujte cez sitko. Odstránite tak zvyšky kostí, chrupaviek a nerozvarených častí zeleniny.
12. Pridajte maslo a estragón a omáčku nechajte odparením zhustnúť. Nakoniec vložte jahňacie mäso.
13. Mäso je pripravené na podávanie.
Postup na fazuľovú prílohu
1. Na zobranej masti z mäsovej omáčky vypražte zeleninu (cibuľu, mrkvu, zeler). Keď je zelenina takmer hotová, pridajte nasekaný cesnak.
2. Pražte ešte pár minút. Zalejte vývarom a 15min poduste. Pridajte 1 PL gremolaty.
Podávanie jahňaciny na víne s fazuľou
Jahňacie lýtka na víne podávame s fazuľou a chutným čerstvým chlebom. Dochutíme gremolatou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Jedlo môžete pripraviť aj deň vopred. Potom sa nemusíte ponáhľať s dokončením, jahňacinu aj fazuľu len prihrejete.
Dobrú chuť!