Kuchyňa v rodinnom dome

Pri varení je optimalizácia rozmiestnenia skriniek a uložených kuchynských náčiní veľmi dôležitá. Keď je kuchyňa dobre “rozložená”, ušetríte veeeľa zbytočných krokov: Hrnce a varechy pri sporáku sú samozrejmosťou. Alebo umývačka, jar a špongia pri výlevke.
Už tak jednoznačné a samozrejmé nie je, kam umiestniť ďalšie riady alebo smetný kôš. Ja som to s optimalizáciou pracovného miesta na raňajky a desiaty až prehnala. Takže aj keď mám všetko po ruke (podložky, nože, kôš, chladničku a špajzku), ďalší člen rodiny sa k týmto nástrojom dostane len tak, že musím odstúpiť. Takže ráno, keď pripravujem desiatu a niekto vykladá umývačku, máme husto.
Kuchyňa a jej umiestnenie v dome
V starých bytoch kuchyňu spravidla nájdete v najodľahlejšej časti. Vedľa nej sa často nachádza malá izbička pre slúžku. V tých časoch sa kuchyňa nevystavovala a domáca pani tam chodila len na kontroly.
V panelákoch sú kuchyňa, kúpeľňa a WC umiestnené spolu čo najbližšie k vstupným dverám. To preto, aby sa stúpačky nachádzali na jednom mieste a prístupné zo schodišťa. Tak sa v starších bytovkách ustálilo, že WC je hneď pri vstupe do bytu. (podľa mňa veľmi nešťasné riešenie, ktoré sa zaužívalo aj pri projektovaní rodinných domov).
Keď však staviate vlastný dom, nemusíte minimalizovať počet odtokových rúr. Kuchyňu môžte umiestniť bližšie k spoločenským priestorom a kúpeľňu a WC môžte situovať bližšie k spálni a detským izbám. Tak budete mať počas varenia kontakt s inými členmi rodiny a pri osobnej hygiene viac súkromia.
Základné tvary kuchyne
Kuchynská linka v tvare I je asi najbežnejšia. Pri nej by som trvala na minimálnej dĺžke 280cm-320cm. Dúfam však, že si budete môcť dovoliť pristaviť k linke aspoň ostrovček. Je to výborný pracovný priestor, ktorý vie pritiahnuť všetkých naokolo. Zažívam to u mojich kamarátov, ktorí takýto zázračný ostrovček majú. Zakaždým pri ňom všetci skončíme a postojačky pojedáme pripravené chuťovky.
Vzdialenosť medzi linkou a ostrovčekom by mala byť 110-120cm. Viac nie je potrebné, zbytočne by ste sa nachodili. Dĺžka ostrovčeka závisí od veľkosti kuchyne a vašej peňaženky.
Kuchynská linka v tvare U nie je najšťastnejšie riešenie. Sú tam 2 ťažko použiteľné rohy, do ktorých musíte inštalovať špeciálne skrinky s mechanizmom na vyťahovanie riadu. Naviac len 1 človek môže obsiahnuť pomerne veľkú plochu pracovnej dosky, dvom sa v takej kuchyni pracuje ťažšie. Preto sa tomuto tvaru radšej vyhnite.
Riešenie, ktoré sa mi páči najviac je, ak máte možnosť vysoké skrinky, špajzu a chladničku vstavať do steny. Opticky tak nezaberajú žiadny priestor.
Keď sa vám nedá vyhnúť tvaru “U”, tak v “spodnej časti” U-čka, resp. na konci „uličky“ umiestnite skrinku na odkladanie potravín a chladničku (ako na obrázku A). Spolu majú šírku 120 cm, čo je optimálna šírka „uličky“. Aj napriek tomu, že vám vedľa chladničky vznikne “hluchý” priestor, kam sa tak ľahko nedostanete. Tam by som uložila kávovar alebo hriankovač. Taktiež by som tam dala police, na ktorých by mohli byť málo používané predmety. Ak sa dá, postavila by som tam ďašiu skrinku. Tak ako je to na obrázku A. Na tomto obrázku je aj optimálne rozmiestnenie spotrebičov. Pri tomto rozmiestneí si ľudia v kuchyni nemusia prekážať.
Jedno z nešťastných riešení kuchyne v tvare U je na obrázku B. Zle sa nakladá do umývačky a keď stojíte pri sporáku, nik vám nepomôže s nakladaním/vykladaním umývačky. Jednoducho sa tam dvaja nezmestíte :-).
Uličku taktiež môžete rozšíriť o ďalšiu skrinku. Tým vznikne kuchyňa skôr štvorcového tvaru, ktorá má linku po obvode. Väščiemu počtu ľudí sa v nej bude pohybovať voľnejšie. No nachodíte sa.
Práce v kuchyni
Pred tým, ako navštívite architekta, si premyslite, ako veľmi je pre vás kuchyňa dôležitá. Zamyslite sa nad nasledujúcimi otázkami, aby ste neboli prekvapení, keď v návrhu nájdete príliš veľkú alebo neprimerane malú kuchyňu:
Ako často a ako komplikované jedlá varíte?
Koľko chodov zvyčajne naraz pripravujete?
Varí len jeden, alebo sa na príprave jedla podieľajú viacerí? Koľkí?
Robíte si zásoby potravín? Napríklad zemiaky a jablká na zimu, kompóty, mrazené potraviny?…
Zavárate?
Umývate v rukách veľa riadu?
Triedite odpad?
Kompostujete?
Čo zvyknete mať na pracovnej doske vyložené stále?
To aby ste vedeli odhadnúť, koľko budete potrebovať metrov kuchynskej linky a koľko m2 vám zaberie kuchynský priestor. Počítajte s tým, že nakoniec budete musieť uberať. To sa stáva často.
Kuchynské náčinie
Každé kuchynské pomáhatko zaberá miesto. Keď ho používate denne, zostane na linke. Ak ho používate zriedkavo, budete naň potrebovať miesto v skrinke či na polici.
Ktoré pomáhatká v kuchyni určite potrebujete a ktoré by ste chceli:
- výlevka, výlevka s odkladacou doskou, dvojvýlevka s odkladacou doskou
- varná doska (plynová/elektrická/indukčná)
- rúra na pečenie
- mikrovlnka
- gril
- kávovar
- rýchlovarná kanvica
- hriankovač
- chladnička (koľko litrová?)
- mraznička (koľko litrová?)
- drvička odpadu
- umývačka riadu
- gril
- zohrievač tanierov
- kuchynský robot
- nádobu na organický odpad
- …
Ako vidno, kuchyňu by ste vedeli zaplniť nesmiernym množstvom náčiní, spotrebičov a riadu. Preto mám ešte jednu skúsenosť: zoradila som si celý tento zoznam podľa priorít a v od toho správneho riadku som koniec zoznamu vyškrtla. Teraz mám vecí akurát a takmer nič mi v kuchyni nechýba.